The Magdalene Sisters - 2002
Regie: Peter Mullan
Hoofdrollen: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora Jane Noone, Dorothy Duffy, Eileen Walsh, Mary Murray, Eithne McGuinness, Frances Healy, Daniel Costello...
Scenario: Peter Mullan
Muziek: Craig Armstrong
Montage: Colin Monie
Cinematografie: Nigel Willoughby
Première: 2002
Genre: Drama
Speelduur: 119 min.
Taal: Engels
Land: Ierland, Verenigd Koninkrijk
Opmerking: De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal die zich afspeelde in een Magdalenaklooster in Ierland tijdens de jaren 60. De film concentreert zich op vier van de 30.000 vrouwen die in de Magdalena wasserijen werden vastgehouden voor het hebben van kinderen buiten het huwelijk, omdat ze promiscue zouden zijn of gewoon wees waren.
- Recensie:
The Magdalene Sisters - 2002
Soms slaagt een film erin om het onrecht en leed zo in beeld te brengen dat je als kijker zou willen tussenkomen. Wel, The Magdalena Sisters uit 2002 van regisseur Peter Mullan bezit dat vermogen.The Magdalena Sisters is een sterke en kritische aanklacht geworden tegen de heersende en machtige katholieke kerk en het daar uitvloeiende fanatieke katholieke samenleving van Ierland. De vertegenwoordigers van God op aarde worden afgebeeld als wrede, hypocriete despoten met een sterke voorliefde voor materiële vreugden. Het verhaal gebaseerd op basis van de werkelijkheid aan de hand van authentieke getuigenissen door vrouwen die gevangenschap en het bijhorende regime aan den lijve ondervonden, is een scherpe analyse van de misdaden die de vertegenwoordigers van het katholieke geloof begingen en de onwaarschijnlijke hypocrisie die ermee gepaard ging. De film bijzonder goed geregisseerd en geacteerd, puur technisch meer dan dik in orde. Kwalitatief over de ganse lijn, topfilm.
D.D. voor Libertina Movie.
-
Verhaallijn:
The Magdalene Sisters - 2002
De film beschrijft het leven van vier meisjes, van wie er drie op dezelfde dag in 1964 in het Magdalene-klooster van Dublin werden opgesloten. Margaret (Anne-Marie Duff), Patricia aka Rose(Dorothy Duffy), Bernadette (Nora-Jane Noone) en het zwak van hersenen bedeelde meisje Crispina (Eileen Walsh)die al een tijd in de instelling verblijft. De 4 meisjes die zich niet aan de heersende morele normen en waarden van de katholieke maatschappij hebben gehouden in de tijd waarin de film zich afspeelt ( halfweg de jaren 60) hebben een verschillende achtergrond.
Margaret: Tijdens een bruiloftsfeest door haar neef weggelokt uit de feestzaal en verkracht. Terug in de feestzaal vertelt ze aan andere genodigden wat er haar net overkwam. De volgende dag wordt ze thuis door de plaatselijke priester opgehaald.
Bernadette: Woont al in een weeshuis. Vanaf het schoolplein gedraagt ze zich uitdagend tegenover de jongens die op straat staan, aan de andere kant van het hekwerk. Dat wordt door de leraren opgemerkt. 's Avonds merken Bernadettes vriendinnetjes dat haar bed leeg blijft.
Patricia: beviel van een kind die het resultaat was van een zware zonde, en wilde het kind bij haar houden. Haar ouders denken daar anders over. In samenspraak met de priester beslissen de ouders dat het kind van Patricia wordt afgenomen. Een verscheurde Patricia wordt weggebracht.
Crispina: heeft een zoontje dat haar zus adopteerde. Haar zus komt samen met het zoontje regelmatig aan tralies kijken om op afstand zonder medeweten van de nonnen naar elkaar te zwaaien. Via haar halsketting van Sint Christoffel denkt de zwakzinnige Crispina dat ze kan praten met haar zus en zoontje.
De meisjes worden onder dwang van hun familie opgesloten in het Magdalene Asylum. Het harde dagelijkse regime, de erbarmelijke leefomstandigheden en het onderdrukkende karakter van het katholieke geloof met doel heropvoeding, zijn een aanslag op het persoonlijk karakter van elk individu die het moet ondergaan. De algemene wreedheid van dwangarbeid, corruptie, minachting en het fysieke geweld die er heerst in de instelling onder leiding van de sadistische Bridget, Moeder Overste (Geraldine McEwan) die op haar beurt geniet van het geld dat de wasserij binnenrijft ten koste van de meisjes/vrouwen, maken van het Magdalene Asylum een hel op aarde.
De meisjes worden verplicht te werk gesteld in de wasserij die aan de instelling verbonden is. Het is er o.a. verboden met elkaar te praten, zelfs instructies over de juiste werkwijze zijn verboden. Opzichter Kate, die al 40 jaar in het gesticht gevangen zit, ziet er streng op toe dat de regels worden nageleefd en vindt dat de meisjes wel wat meer compassie mogen hebben met de nonnen, want die nacht is een van de meisjes, Una, gevlucht uit de instelling. Una, gevlucht naar haar ouderlijk huis is er niet welkom en haar vader brengt haar met veel geweld terug naar de instelling. Om haar te beletten nog eens te vluchten en de andere meisjes af te raden het zelfde te doen wordt het hoofd van Una kaal geschoren door Moeder Overste.
Als Brendan een jongeman die het wasgoed naar het gesticht brengt, probeert Bernadette contact met hem te maken om hem te betrekken in haar ontsnappingsplan. Ze worden echter door Kate betrapt. Brendan die vreest dat hij zelf gestraft zal worden weigert verder mee te werken. Bernadette moet als straf hetzelfde lot van Una ondergaan en wordt kaalgeschoren. Wanneer de nonnen voor hun eigen vertier een missverkiezing organiseren waarvoor de meisjes zich spiernaakt moeten uitkleden verbazen ze zich erover dat de meisjes er geen plezier aan beleven.
Crispina gebukt onder haar ellendig leven dat ze moet lijden, besluit in een nat nachthemd te gaan slapen, zodat ze doodziek zou worden in de hoop uiteindelijk daaroor te sterven, mislukt. Nadat ze merkt dat haar halsketting verdwenen is probeert Crispina opnieuw een poging tot zelfdoding door zich op te verhangen, maar Bernadette, Patricia en Margaret kunnen alsnog de dood van Crispina verhinderen.
's Anderendaags, op weg naar de kerkdienst, ziet Margaret toevallig iets vreemd binnen, Crispina en Father Fitzroy bevinden zich binnen in een niet alledaagse houding en maken vreemde bewegingen. Tijdens de kerkdienst wordt de eerder kaalgeschoren Una tot non gewijd "uit eigen vrije wil". Father Fitzroy en Crispina komen laattijdig aan op de wijding. Na de wijdingsdienst worden openluchtspelletjes gehouden.Terwijl Margret in een uithoek van de tuin planten verzamelt ontdekt ze dat de poort niet op slot zit en besluit naar buiten te sluipen en houdt een voorbijkomende wagen staande. Ze is van opwinding sprakeloos tegenover de chauffeur die denkt te maken te hebben met een gestoorde vrouw en haar vervolgens uitmaakt voor gek. Teleurgesteld in de man en de gemiste kans op vrijheid gaat Margaret terug naar binnen. Margaret zegt naar aanleiding van wat ze eerder die dag zag tegen Crispina wat ze van Father Fitzroy vindt en Crispina wil dat vooral niet geheim houden.
Later die dag vindt Margaret Crispina's halsketting onder Bernadettes bed. Margaret ontsteekt in woede tegenover Bernadette maar Crispina kan alleen maar dankbaar zijn omdat ze haar kleinood terug heeft. Margaret is er op uit om wraak te nemen op Father Fitzroy en tijdens het wassen van zijn kleren gooit ze er jeukpoeder bij. Dat heeft ze zelf gemaakt van de eerder verzamelde planten uit de tuin. De volgende dag tijdens het openluchtfeest voor Una haar wijding leest Father Fitzroy voor uit 1 Korintiërs 11:28-29 en uit Johannes 6:55-57. Als het jeukpoeder zijn werk begint te doen, rent Father Fitzroy weg en gooit daarbij al zijn kleren uit. Crispina heeft in mindermate ook last van jeuk, tussen de benen, maar minder ernstig. Crispina begint daarop de priester uit te schelden, en roept meermaals:"Je bent geen man van God!". De volgende ochtend krijgt Crispina de rekening voor haar opstandige daad en wordt overgeplaatst naar Mount Vernon, een instelling voor krankzinnigen.
Kerstmis de broer van Margaret komt op bezoek met goed nieuws. Hij heeft een brief van zijn priester bij met een bevel dat Margaret onmiddellijk moet worden vrijgelaten. Zo geschiedt. Margaret is blij van vreugde, maar ook een beetje boos op haar broer omdat hij niet vier jaar eerder kwam.
De oude opzichter Kate is ondertussen ziek geworden. Op haar sterfbed vertelt ze aan Bernadette dat ze 40 jaar geleden een kind kreeg en sindsdien altijd in het Magdalene-klooster van Dublin heeft gewoond, en dit tragische lot zal deel worden van elk meisje die hier wordt opgesloten.
Wanneer Patricia haar zoontje een verjaarskaart wil sturen zegt Moeder Overste Bridget dat ze geen zoontje heeft, ze heeft immers nooit voor het kind gezorgd. Intussen maakt Bridget zich alleen maar zorgen over de zoekgeraakte sleutel van de geldkist.
Als de onwetende zus van de overgeplaatste Crispina weer bij het hek verschijnt, rent Patricia op haar af en zegt haar dat Crispina overgeplaatst is. Dat levert haar de woede op van Moeder Overste Bridget. Op dat moment komt Bernadette binnen om te vertellen dat de zieke Kate overleden is. Zoals verwacht is Bridget nauwelijks onder indruk van het nieuws.
Nu de twee overgebleven vriendinnen weten dat ze hun hele leven in het gesticht zullen moeten blijven, besluiten Bernadette en Patricia kost wat kost te ontsnappen. Ze dwingen Bridget de sleutel af te geven en slagen erin het gesticht te verlaten. En bezoeken de vrijgevochten tante van Bernadette op, die op haar beurt de twee vriendinnen helpt om naar Engeland te vluchten...
D.D. voor Libertina Movie.
Trailer:
Andere films van regisseur Peter Mullan (IRL) op Libertina Movie:
Reacties
Reactie plaatsen