Appendix
Appendix: RAF, De Laatste Dagen Van De Baader-Meinhof Gruppe
(KLIK op een foto voor meer info over deze persoon)
Achtergrondinformatie:
In juni 1972, na twee jaar zoeken, werden talrijke leden van de "Baader / Meinhof-bende" gearresteerd na het plegen van verschillende bankovervallen en bomaanslagen tussen 1970 en 1972. Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof zijn de leiders van deze eerste generatie van de Rode Leger-factie.
De poster uit de vroege jaren zeventig is getiteld "Anarchistische Gewalttäter" en toont portretten van 19 vermoedelijke leden van de terroristische organisatie Red Army Faction (RAF). De RAF, onder leiding van Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof, werd in 1970 opgericht om de Sociale orde van de Bondsrepubliek op gewelddadige wijze te vernietigen met behulp van stedelijke guerrilla-methoden. In 1972 werden behalve Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof, andere sleutelfiguren van de RAF, Holger Meins en Jan-Carl Raspe gearresteerd. Hier een historisch overzicht van de aanslagen door de RAF.
Eerste doden onder de leden van de RAF:
- 15/07/1971 Petra Schelm:
Op 15 juli 1971 brak de mooie Petra Schelm, vergezeld door RAF-lid Werner Hoppe, door een wegversperring in de Hamburgse Stresemannstrasse als onderdeel van een grootschalige klopjacht in het hele noorden van Duitsland naar ongeveer vijftig leden van de RAF. Na een achtervolging werd het voertuig tot stilstand gebracht in de Bahrenfelder Kirchenweg. Hoppe en Schelm sprongen uit het voertuig, schoten meerdere keren op de politieagenten die hen achtervolgden, volgens de politie, en vluchtten te voet via de Von Sauerstraat naar de Reineckestrasse. Hoppe en Schelm gingen uit elkaar in de tuinen achter de straat. Terug op de Reineckestrasse werd Petra Schelm ontdekt. Tijdens de daaropvolgende vuurgevecht werd ze onder een hoek onder het linkeroog geraakt door een kogel uit een machinepistool en raakte dodelijk gewond. Volgens de schutter schoot Schelm eerst, terwijl een student uit de buurt uitlegde dat de politieagent de eerste was die zonder waarschuwing schoot. Volgens ooggetuigenverslagen bleef Petra Schelm na het dodelijke schot minstens 10 minuten op de stoep zonder eerste hulp. De schutter nam deel aan de klopjacht op Werner Hoppes, die werd overmeesterd en gearresteerd in het moeras achter de snelweg.
Aanvankelijk verwarde de politie Petra Shelm met Ulrike Meinhof. Dienovereenkomstig meldde de AP ( Associated Press) de dood van Ulrike Meinhof om 16:16 uur, maar ontkende deze om 16:28 uur.
(FOTO boven: Petra Schelm dood aan kogelinslag onder het linkeroog)
Volgens de schutter schoot Schelm eerst, terwijl een student uit de buurt uitlegde dat de politieagent de eerste was die zonder waarschuwing schoot. Volgens ooggetuigenverslagen bleef Petra Schelm na het dodelijke schot minstens 10 minuten op de stoep zonder eerste hulp. De schutter nam deel aan de klopjacht op Werner Hoppes, die werd overmeesterd en gearresteerd in het moeras achter de snelweg.
Aanvankelijk verwarde de politie Petra Shelm met Ulrike Meinhof. Dienovereenkomstig meldde de AP ( Associated Press) de dood van Ulrike Meinhof om 16:16 uur, maar ontkende deze om 16:28 uur. Petra Schelm was het eerste RAF-lid die stierf in actie.
- 09/11/1974 Holger Meins:
In januari 1973 ging Holger Meins voor het eerst in hongerstaking met andere gevangenen om te protesteren tegen de detentievoorwaarden. De RAF-gevangenen wilden worden samengevoegd en eisten de status van krijgsgevangenen op. In mei volgde een tweede hongerstaking, waarbij de Meins voor het eerst onder dwang werd gevoed. De gevangenen stopten hun hongerstaking na zeven weken. Meins begon op 13 september 1974 met zijn derde hongerstaking.
(FOTO boven: Holger Meins overleden aan ondervoeding tijdens zijn derde hongerstaking)
Toen hij op zaterdag 9 november 1974 door zijn advocaat Siegfried Haag in de correctionele instelling Wittlich werd bezocht, woog hij slechts 39 kg op een lengte van 1,83 meter. Haag informeerde de rechter Theodor Prinzing, die in de eerste plaats verantwoordelijk was voor mijn detentiesituatie, over zijn kritieke toestand en vroeg om opname van Meins omdat de gevangenisarts op weekend was. Prinzing verwierp dit; Een paar uur later stierf Holger Meins. Hij was kunstmatig gevoed tijdens zijn hongerstaking van 58 dagen, maar de gevangenisdokter had de afgelopen twee weken slechts 400 tot 800 calorieën per dag en de afgelopen vier dagen slechts 400 calorieën kunnen toedienen. Na Petra Schelm, die op 15 juli 1971 tijdens een vuurgevecht met de politie was neergeschoten, was Holger Meins de tweede dode van de RAF, de eerste onder de RAF-gevangenen.
Het mysterie op het 7de verdiep van de Stammheim gevangenis:
( 2 FOTO's boven: De RAF-terroristen zaten op de zevende verdieping gebouw 1, van de zwaar beveiligde gevangenis Stuttgart-Stammheim)
De zevende verdieping van gebouw 1 is niet alleen een historisch belangrijke locatie voor de geschiedenis van de Bondsrepubliek, maar het is ook de oorsprong van de "Stammheim-mythe", de zelfopvoering van de RAF-terroristen als politieke gevangenen. Het lijdt geen twijfel dat het moeilijk is om zo'n plek weg te vagen.
Het gebouw uit 1964, ooit een van de modernste gevangenissen van Duitsland, is zo aan renovatie toe dat de deelstaatregering van Baden-Württemberg heeft besloten het gebouw te slopen. Op de plaats komt een nieuw gebouw. Tot aan hun zelfmoord in 1976 en 1977 bleven ze de leidende figuren van de RAF en bepaalden ze zelf hun koers vanuit de zwaar beveiligde gevangenis Stuttgart-Stammheim, waar ze werden opgesloten van 1974 tot aan het hoofdproces tegen hen tot en met 1975 tot 1977. Stammheim is een symbool geworden voor het uitdagen van de rechtsstaat door middel van terrorisme.
- 09/05/1976 Ulrike Meinhof:
De RAF-terroristen zaten op de zevende verdieping gebouw 1, van de zwaar beveiligde gevangenis Stuttgart-Stammheim (de 2 foto's boven) . 9 mei 1976, Ulrike Meinhof werd opgehangen gevonden in cel 719.
(FOTO boven : Ulrike Meinhof zoals ze gevonden werd op 9 mei 1976)
- 18/10/1977 Andreas Baader:
Na de dood van Ulrike Meinhof woonde Andreas Baader in cel 719. Op 18 oktober 1977 stierf hij in cel 719 aan een schotwonde.
(FOTO boven: Andreas Baader zoals hij gevonden werd op 18 oktober 1977)
- 18/10/1977 Gudrun Ensslin:
Dezelfde ochtend werd Gudrun Ensslin dood gevonden in haar cel door ophanging, zij verbleef in cel 720 .
(FOTO boven: Gudrun Ensslin zoals ze gevonden werd op 18 oktober 1977)
- 18/10/1977 Jan-Carl Raspe:
Nog dezelfde ochtend moest Jan-Carl Raspe die leefde in cel 716 in allerijl overgebracht worden naar het ziekenhuis met een ernstige schotwonde. Aangekomen in het ziekenhuis stellen ze zijn dood vast.
(FOTO boven: Het dode lichaam van Jan-Carl Raspe in het ziekenhuis op 18 oktober 1977)
- 18/10/1977 Irmgard Möller:
Irmgard Möller die met steekwonden gevonden werd overleefde haar steekwonden. Ze houdt tot op de dag van vandaag vol dat het geen zelfmoord is geweest, maar moord in opdracht van de Duitse regering. Om gezondheidsredenen mocht ze op 1 december 1994 de gevangenis verlaten.
(FOTO boven: Overlevende, Irmgard Möller met steekwonden in de borst 18 oktober 1977)
(VIDEO onder: Vrijlating van Irmgard Möller uit de gevangenis)
(FOTO boven: Begrafenis van Ulrike Meinhof )
Begrafenis in West-Berlijn: Op de begrafenis van Ulrike Meinhof op een begraafplaats in Berlin-Tempelhof zongen ongeveer 5.000 linkse radicalen uit heel Duitsland: "Isolatie is moord in termijnen!" De theoloog Helmut Gollwitzer, die aan het open graf sprak, werd zacht uitgejouwd door de anarchos omdat hij het woord "God" uit zijn mond kwam. Klaus Wagenbach, uitgever van Meinhof, zei: "Wat Ulrike Meinhof heeft gedood, was de "Duitse situatie."
(FOTO boven: 27. Oktober 1977 Begrafenis van Ensslin, Baader en Raspe op Dornhaldenfriedhof)
Dodenmaskers van enkele RAF-leden:
Reactie plaatsen
Reacties