Buffet Froid - 1979
Regie: Bertrand Blier
Hoofdrollen: Gérard Depardieu, Bernard Blier, Jean Carmet, Geneviève Page , Marco Perrin, Jean Rougerie, Michel Serrault, Liliane Rovère, Carole Bouquet, Jean Benguigui, Bernard Crombey...
Scenario: Bertrand Blier
Muziek: Philippe Sarde
Montage: Claudine Merlin
Cinematografie: Jean Penzer
Première: 1979
Genre: Surrealistisch, Komedie, Thriller
Speelduur: 89 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk
Opmerking: Bernard Blier (1916 - 1989) die de rol van politie-inspecteur vertolkt was/is in het echte leven, de vader van regisseur Bertrand Blier
- Recensie:
Buffet Froid - 1979
Buffet Froid uit 1979 is een ongeëvenaarde bizarre en surrealistische film van de Franse topregisseur Bertrand Blier die eerder in 1974 het bewierookte Les Valseuses creëerde. Met Buffet Froid ben je als toeschouwer getuige van hoe drie mannen (Gérard Depardieu, Bernard Blier, Jean Carmet) die elkaar in het verhaal voorheen niet kennen, in heel vreemde situaties belanden. Als de drie mannen op deze situaties nog eens anders of volledig tegenovergesteld reageren van wat je mag verwachten van ieder normaal mens, dan kom je terecht in een vreemde wereld waar alle zekerheden onbestaande zijn. Een zodanige wereld weet Bertrand Blier perfect te scheppen met Buffet Froid waarvan hij trouwens ook het scenario schreef, die net als in Les Valseuses prachtige dialogen bevat tussen de acteurs. De ernst en gereserveerdheid waarmee de acteurs hun rol vertolken is onwezenlijk, terwijl je als toeschouwer terzelfder tijd in een deuk komt te liggen van het lachen. Bovendien zijn de landschappen, scherpe beelden, vergezichten en gekozen camera standpunten spectaculair en kunstzinnig wat de beleving van de film alleen maar ten goede komt. Besluit: Buffet Froid uit 1979 is een excellente film, doordat het gebruik maakte van enkel het beste wat de verschillende filmfactoren te bieden hadden in combinatie met elkaar, waar het tegenwoordig bij menig films aan ontbreekt. Buffet Froid zou een verplichte les moeten zijn voor elke zichzelf respecterende filmmaker, daarmee is tevens meteen onze blijk van waardering voor deze film in de verf gezet.
D.D. voor Libertina Movie
-
Verhaallijn:
Verhaallijn: Buffet Froid - 1979
De werkloze Alphonse Tram (Gérard Depardieu) wandelt s’avond s laat doelloos door een bijna verlaten metrostation. Als hij op een bank een boekhouder ziet zitten, gaat hij bij de man zitten en wil gesprek aanknopen. Hij vertelt hem over zijn dromen, waarin hij als moordenaar wordt gezocht door de politie, maar nooit is gepakt. Hij laat hem een mes zien dat hij altijd bij zich draagt en waarmee hij op elk moment een moord kan plegen en legt vervolgens het mes in de handen van de boekhouder deze schrikt zich rot en smijt het mes op de stoel achter hem en beiden gaan verder met het vreemde gesprek. Als de boekhouder het mes terug wil geven blijkt het mes verdwenen. Beiden staan op en kijken in het rond of er iemand was. Als op dat moment de metro aankomt haast de boekhouder zich naar rijtuig en stapt op. Alphonse probeert ook op te stappen maar de boekhouder weigert hem in te laten stappen en duwt hem net voor de deuren sluiten buiten. De boekhouder vertrekt alleen verder met de Metro. Bij het buiten wandelen van het station vindt Alphonse in de voetgangerstunnel de boekhouder stervend met zijn mes in zijn buik. De stervende boekhouder heeft hem zijn geld en kan hem nog overhalen om het mes weer bij zich te nemen.
Thuis meldt zijn vrouw Alphonse dat een nieuwe huurder zijn intrek heeft genomen in het nieuwe flatgebouw waar zij tot dan toe de enige huurders waren. Alphonse besluit een bezoekje te brengen aan die nieuwe huurder. Meneer Morvandieu (Bernard Blier) blijkt een weduwnaar en inspecteur bij de politie te zijn. Alphonse vertelt hem over de dood van de boekhouder en zijn mes, dat blijkbaar het moordgereedschap was. Ondanks het bizarre verhaal raakt Morvandieu geïrriteerd en omdat hij het liefst in alle rust eet gooit hij Alphonse er uit.
De volgende avond klopt Alphonse terug aan bij Morvandieu en vertelt hem dat zijn vrouw niet terugkeerde van het werk. Morvandieu neemt onmiddellijk telefonisch contact op met zijn kantoor, tijdens het telefoongesprek blijkt dat er een dode vrouw is aangetroffen op een verlaten terrein. Samen met Alphonse vertrekt de inspecteur Morvandieu naar de plaats. Daar bevestigd Alphonse dat het zijn vrouw is. Haar gezicht lijkt verlost van alle zorgen voor de aanwezigen agenten. Kort daarna belt een man (Jean Carmet) aan bij Alphonse's appartementsdeur, deze stelt zich voor als de moordenaar van zijn vrouw, waarop Alphonse vraagt daarop of hij een stukje wil mee eten. Na de maaltijd vraagt de man of hij in de slaapkamer van zijn vrouw mag rond kijken in haar kamer. Ze had nauwelijks persoonlijke bezittingen en de moordenaar is dolblij als hij een foto van de vrouw van Alphonse krijgt. Terwijl de man verder neust, komt Morvandieu aan, Alphonse stelt de andere man voor als de moordenaar van zijn vrouw, en alle drie eten en drinken ze samen. Er verschijnt opnieuw een onbekende persoon aan de deur, die zich aan het trio voorstelt als Eugène Léonard. Hij beweert Alphonse te hebben gezien in zijn perfecte moord op de boekhouder en vraagt hem een man voor hem te doden. Alphonse gaat akkoord en is de volgende dag met de moordenaar van zijn vrouw en Morvandieu in de opgegeven parkeergarage waar de moord plaats moet vinden volgens het plan. Het afgesproken offer blijkt Eugène zelf te zijn. Het trio weigert hem te vermoorden. Terwijl ze hem proberen te kalmeren en te verbergen voor andere gebruikers van de parkeergarages, sterft hij uiteindelijk. Het trio gaat naar het appartement, waar de weduwe, Geneviève, al wacht om zich bij de 3 mannen te voegen.
Terug in Alphonse's appartement neemt Morvandieu afscheid; de vrouwenmoordenaar vraagt hem om bij hem te mogen overnachten. Morvandieu is het daarmee eens. De opgewonden Geneviève blijft bij Alphonse en samen delen ze het bed. De rusteloze vrouwenmoordenaar kan de slaap niet vatten waardoor hij ook Morvandieu uit de slaap houdt. Uit woede stormt norse Morvandieu naar Alphonse’s appartement waar hij zijn beklag doet over de vrouwenmoordenaar. Alphonse vergezelt de angstige moordenaar naar zijn huis, maar de huizen blijken altijd de verkeerde te zijn. De moordenaar blijkt alleen op zoek te zijn naar huizen waar alleenstaande vrouwen wonen. Bij één van de huizen loopt het mis en betrapt de bewoner (Marco Perrin) de vrouwenmoordenaar, gelukkig kan Alphonse tussen beide mannen komen voor er fysiek geweld aan te pas komt.
De volgende ochtend is Geneviève ziek. De opgeroepen spoedarts maakt van de gelegenheid misbruik en slaapt met haar, vervolgens wil hij betaald worden door Alphonse voor zijn komst. Plotseling komt Geneviève te voorschijn schiet de dokter neer. De drie mannen stoppen het lijk van de dokter in de koffer van de spoedwagen waarmee hij kwam om het te dumpen. Tijdens de rit komt er over de autoradio een oproep binnen voor een geval van een ingestorte hartpatiënt, Morvandieu beantwoordt de oproep, blijkt dat Morvandieu zelf een hartaandoening zou hebben. Waarop de vrouwenmoordenaar de wagen de uitstapt. Ter plaatse stelt Morvandieu zich voor als de dokter. Blijkt de vrouw des huize de dokter die een muziekhater was dood te willen martelen met een strijkkwintet uitgevoerd door Brahms. Morvandieu moet plaats nemen in het bed waarna Alphonse de kamer verlaat. De getergde Morvandieu schiet daarop alle muzikanten neer.
Terug bij Alphonse heeft de teruggekeerde vrouwenmoordenaar opnieuw toegeslagen en Geneviève vermoord. De mannen zijn echter niet onder de indruk maar om een andere reden onzeker; de defecte lift in het gebouw blijkt ineens te werken en in de liftcabine ruikt het naar tabak. Morvandieu vertrouwt het zaakje niet en roept zijn collega’s van de politie op, die in grote aantal arriveren en onder zijn leiding het pand doorzoeken naar de indringer. Ze stuiten ze op een nieuwe huurder, een violist, die er die dag zijn intrek heeft genomen. Morvandieu laat hem uit het gebouw zetten met de mededeling da het gebouw alleen bedoeld voor zieken en er is een verbod op muzikanten is. Zelf heeft hij ooit zijn vrouw vermoord omdat ze te veel muziek had gemaakt. Zijn collega's adviseren Morvandieu om even een pauze te nemen van zijn werk.
Morvandieu gaat in ziekte verlof en neemt Alphonse en de vrouwenmoordenaar met hem mee op vakantie naar een afgelegen kleine blokhut in de bergen. De mannen vervelen er zich en het trio wil de plek verlaten. Omdat de motor van hun auto niet start, worden ze direct geconfronteerd met hun hulpeloosheid. Ze besluiten te voet verder te trekken. Er verschijnt een vreemde man die op zoek is naar Alphonse Tram omdat hij hem moet vermoorden. Alphonse en Morvandieu doen alsof de vrouwenmoordenaar de gezochte persoon, waarna de huurmoordenaar de vrouwenmoordenaar dood schiet. Morvandieu arresteert de man en de drie liften met een onbekende vrouw. De auto stopt op een brug met een lege tank; de huurmoordenaar springt van de brug in de rivier en probeert weg te zwemmen. Alphonse, Morvandieu en de vrouw zetten de achtervolging in per roeiboot en Alphonse weet uiteindelijk de moordenaar met zijn mes te raken. Wanneer Alphonse hoort dat Morvandieu niet kan zwemmen, duwt hij hem zonder pardon van boord en laat hem verdrinken. En bekent hij zijn liefde aan de onbekende vrouw. Maar ze onthult hem dat ze de dochter van de boekhouder is en op zoek is naar zijn moordenaar...
D.D. voor Libertina Movie.
(Foto boven van links naar rechts) Buffet Froid - 1979: Gérard Depardieu, Jean Carmet en Bernard Blier.
Trailer:
Andere films van regisseur Bertrand Blier (FRA) op Libertina Movie:
- Les Valseuses - 1974
- Buffet Froid - 1979
Reacties
Reactie plaatsen